Am crezut că soarele a murit

Mi se lipise cumva de minte ideea că înafară de soare nimic nu va ieși de la orizont pentru a-mi face ochii să tresară ca două mărgele uitate și aruncate pe mijlocul podelei. Și ce-ar fi viața fără soare înafară de o noapte prelungită petrecută bâjbâind la întâmplare? Ar fi un nimic continuu.

Mi-aduc aminte, dragilor, de ziua în care am crezut că soarele a murit. Mă trezisem cumva speriată în urma unui vis în care se făcea că brațele mele erau mai lungi și pline cu solzi lucitori , iar în capătul lor degetele duble și groase strângeau cu putere un gât subțire și fraged care în toată delicatețea lui susținea creștetul unui monstru. Eram decisă de a pune capăt răsuflării împuțite, dar în clipa următoare razele lunii au pătruns prin unica spărtură din peretele casei. „Mai bine. Astfel te pot privi în ochi până când nu vor mai fi.” – aș fi putut spune asta, însă m-am speriat. La marginea palmelor mele am văzut chipul meu ca într-o oglindă prăfuită, dar îndeajuns de clară. Respiram greu în timp ce-mi căutam brațele pentru a mă apăra. Atunci m-am speriat și mai tare, realizând că eram singură. Spaima mă aruncase din pat, smulgându-mă din coșmar. Asta ar fi fost tot dacă nu m-aș fi grăbit spre fereastră pentru a aștepta soarele. Credeam cu tărie că acest astru vital ar fi șters amintirile terifiante din somnu-mi zbuciumat.

Am așteptat îndelung, dar el nu apărea. Trecuse sute de ore cu mine șezând nemișcată lângă geam. Începeam să-mi simt ridurile și pielea zbârcită de bătrânețe, iar singurul regret pe care-l aveam era acela de a fi lăsat timpul să treacă pe lângă mine fără să-l fi îmbrățișat vreodată. Dar cum l-aș fi putut vedea pe întuneric?

După nenumărate ceasuri am dat verdictul: soarele a murit.

În beznă reușeam să-mi văd doar ultimul vis asupra căruia am decis a cugeta. Trăiam alături de coșmarul meu într-un nimic continuu. Uneori parcă puteam observa la orizont o dungă de lumină care se dovedea a fi doar iluzia obosită a propriilor pupile. Neavând nimic altceva de care să mă agăt, am reluat fiecare imagine din timpul somnului, dar nu reușeam să înțeleg o iotă.

De ce m-aș frânge cu atâta ură și neîndurare?

Am tras destule concluzii pe întuneric, dar cea mai bizară a fost aceea de a învinovăți soarele pentru lipsa lui. Dacă ar fi fost răsărit n-aș fi ajuns să mă sperii de mine. De fapt nici măcar extremitățile mele nu s-ar fi alungit precum un cauciuc ținut la căldură.

Atât am ocărit soarele până când începusem a învinui tot ce existase vreodată în viața mea anonimă. Când nu a mai fost nimic de încriminat, m-am blocat. Nu mai puteam nici măcar să bâjbâi anapoda pentru că nu mai era nimic înafară de mine stând plictisită pe marginea unui geam negru. Credeam că tot ce urmează e să-mi dau duhul precum în vis. Dar un zgomot subit și neîntrerupt m-a oprit din spânzurătoare. Dincolo de de fereastră un ciocănit intermitent insista să-mi pună la încercare curiozitatea. Oricât de intens mi-am impus să nu mă abat de la decizia luată, dorința de a afla ce-i acolo, m-a învins.

Am deschis geamul.

Și am început să râd în hohote, aproape de isterie. Știți… ca un râs cu plâns. M-aș fi așteptat la orice din partea mea, dar isprava ce o săvârșisem întrecea aproape orice limită.

După atâtea ceasuri petrecute în beznă, soarele aproape mă orbea, parcă certându-mă pentru curajul de a-l învinovăți de propria-mi nechibzuință.

De-atunci n-am mai uitat niciodată să șterg periodic ferestrele de toată murdăria acumulată în timp. De fapt, rar am mai permis prafului să se aștearnă. Astfel n-am mai avut motive de a mă înfuria pe mine, iar soarele a ieșit de la orizont împreună cu nenumărate vise frumoase.

Tema săptămânii: Un nou început

Sursa foto: pixabay

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s