Mă descurcasem și fără!

Stăteam ascuns după colțul mâncat al casei și număram în gând secundele. La o sută și ceva, realizasem că număram degeaba: ceea ce trebuia să se întâmple, se va întâmpla. Dincolo de strada pavata cu pietre mov, iregulate, în spatele unui tufiș cu flori mici, albe și rău mirositoare, stătea la pândă o pisică. O priveam din spatele lentilelor groase, 4,5, heliomate, și încercam să-mi dau seama unde greșisem.

Totul începuse perfect. O dimineață blândă de toamnă târzie, o cafea tare, o felie de pâine unsă cu un strat fin de gem, 30 de minute de jogging și un dus scoțian imediat după. La zece fără un pic mă sunase editorul și-mi dăduse vestea. Apoi totul se transformase într-un amalgam ciudat de replici la replica și analiză a situației.

Spre unsprezece fără un pic aproape că mă resemnasem cu ideea dar aveam încă vaga senzație că aterizasem din greșeală în pielea unui complet necunoscut.

Totul pornise de la un manuscris. Scrisesem o poveste după regulile dictate de cunoascători și o trimisesem către câteva edituri. Eram mulțumit de personaje, începutul promitea și sfârșitul nu lăsa pe nimeni indiferent. Cel puțin așa îmi plăcea să cred. Singura problema era stilul. Făcusem eforturi să ies din tipare și rezultatul îmi părea complet perpendicular. Editorul însă era mulțumit. Oamenii își doreau să citească chestii scrise pe înțelesul lor. Acceptasem deviatia și mersesem pe mâna cunoascătorilor. Cartea apăruse săptămâna trecută și fusesem nevoit să accept o contribuție financiară relativ importantă din partea mea.

Priveam pisica din spatele lentilelor groase, 4,5, heliomate și încercam să-mi dau seama unde greșisem. Cartea nu se vindea, cam ăsta fusese mesajul. La telefon, vocea editorului părea să-și ceară scuze. Nu era vina mea, îmi spusese cu vădita intenție de a da o notă optimistă dialogului. Era, pur și simplu, un fapt fără explicație. Mă născusem, din întâmplare, în locul în care nu trebuia. Apoi închisese și ziua se lungise la infinit. Nu mâncasem, nu băusem, nu sunasem pe nimeni, nu deschisesem internetul. Pur și simplu așteptasem să treacă timpul dând ocol casei.

La trei fără douăzeci stăteam ascuns după coltul mâncat al casei și încă număram în gând secundele. Priveam pisica de dincolo de strada cu pavaj mov și așteptam să treacă. Apoi mă înțepasem într-un cui și intrasem în panică. Sângele curgea șiroi, nu știam decât un singur leac băbesc dar tufa de patlagina o scosesem din greșeală ieri. Îmi plăcea sa scot buruieni și mă luasem cu caii verzi ce-mi tropaiau prin cap. Nu realizasem decât prea târziu că aruncase la gunoi patlagina. Tineam apăsat tare pe rană și încercam să mă imaginez dincolo de tufa cu flori albe, mici, și urât mirositoare. Nu reușeam. Mă împiedicam mereu de pisică.

Tinusem strâns apăsat preț de cinci minute, privind pisica. Ea se juca cu o muscă, eu îmi doream să devin ca ea. La trei fix se oprise sângerarea și eu strigasem „Evrika” de bucurie. Încă tremuram dar mă bucuram. Mă descurcasem și fără patlagina!

La trei și cinci mă sunase din nou editorul să -mi spună că se încurcase în numere și autori. Cartea mea se vindea bine! Apoi închisese brusc, vădit încurcat. Dincolo de strada pavata cu pietre mov, iregulate, în spatele unui tufiș cu flori mici, albe și rău mirositoare, o pisică fără nume mă privea fără să mă vadă. Ceea ce trebuia să se întâmple, se întâmplase. Musca zăcea strivita sub o laba și eu mă oprisem din numărat la o sută și ceva.

Flash 24 : „Evrika!”

4 comentarii

  1. Continua numaratoarea cu încredere, rabdare si speranta, caci viitorul, cînd iubesti cu pasiune, ti-este chiar în fatza…
    Un sfârsit de saptamâna binecuvântata cu liniste, pace, bucurii si satisfactii mii si mii, draga Daniela !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s